top of page
Search

Com viuen les abelles?

Les abelles viuen en comunitats anomenats eixams que estan formats per una mitjana de 50.000 individus, depenent de l'època. En primavera i temps de floració poden arribar fins i tot als 70 mil individus a cada rusc.


Els eixams estan compostos per tres tipus d'abelles. D'una banda tenim a les abelles obreres, que són femelles imperfectes, ja que l'aparell reproductiu no el tenen desenvolupat. Aquestes abelles són les més nombroses dins la colònia i són les encarregades de realitzar la majoria de tasques domèstiques dins del rusc.


Les obreres s'encarreguen de la neteja, alimenten a la cria i a la reina, defensen el rusc i també són les encarregades de sortir a recol·lectar els aliments, sigui pol·len o nèctar, i també porten al niu aigua i pròpolis.


D'altra banda tenim els abellots, aquests són els mascles de l'espècie i tenen com a missió principal i gairebé única la fecundació de les futures reines.


Tant les abelles obreres, com els abellots tenen una vida curta, normalment viuen entre 6 i 8 setmanes de mitjana.


I per últim hi ha les abelles reines, que són més grans que les obreres i poden arribar a viure fins a 5 anys. Dins de cada comunitat només hi ha una reina, i aquesta és la mare de tots els exemplars del rusc. Siguin abelles obreres o abellots, tots són fills de reina mare.


Un eixam d'abelles és una estructura social gairebé perfecta. Tots els individus que hi pertanyen tenen els seus rols concrets i les seves tasques molt ben definides. Totes treballen pel bé de la comunitat i totes s'ajuden.


La vida dins del rusc és un seguit de relacions interdependents. Cap individu sol no pot sobreviure més enllà d'unes poques hores. La clau per a la supervivència de la colònia i la perpetuació de l'espècie és el treball en equip.



bottom of page