top of page
Apicultura respectuosa

Apicultura respectuosa.

Apicultura. n. f. L’art de saber cuidar de les abelles per tal d’obtenir-ne la mel, la cera i els pròpolis i altres productes apícoles.

 

Respectuosa. adj. que mostra respecte o consideració. En el nostre cas per les abelles i el seu entorn.

Com amants del món abellaire i de la mel, treballem i convivim amb les abelles per elaborar, d’una forma respectuosa i totalment artesanal, l’or dolç de la gastronomia: mel natural.

 

Respectem els bioritmes de les abelles. Per nosaltres el seu benestar prima per damunt dels criteris de producció. Sense alterar els seus tempos biològics i no exposant-les a cap procés que alteri els seu curs natural aconseguim una mel artesanal molt preuada pels nostres clients.

 

Treballem i cooperem amb la natura per aconseguir productes de màxima qualitat, en el marc d’un projecte sostenible que defensa la integració del territori.

Pasturant la flor
Pasturant la flor.

 

El calendari de floració de les diferents plantes mel·líferes és el nostre full de ruta.

 

Antigament ja es practicava l’ “Apicultura Pastoril" per tal que les abelles ‘pasturessin les flors’ per poder elaborar diferents tipus de mels. La transhumància dels arnars cap altres zones de floració més tardana, ens permet elaborar diferents tipologies de mels monovarietals.

 

En la ubicació dels apiaris hi tenim en compte molts factors. Els col·loquem en indrets arrecerats de les inclemències del temps, com el vent i la calor.

 

Col·loquem els abellars en llocs d'alt interès ecològic, terrenys de vegetació silvestre allunyats dels plaguicides, insecticides i contaminants.

 

Avui en dia, les abelles són essencials per la preservació del territori. Aquests paratges resulten indispensables pel benestar de les nostres abelles.

Sabies que…

A l’hora de transhumar els arnars, s’han de col·locar a més de 3 kilòmetres de distància del punt anterior? D’altra manera les abelles retornarien al lloc original, ja que en memoritzen la ubicació.

Tres territoris i un destí.

 

Les nostres abelles són filles de Riba-roja d’Ebre, el nostre poble natal, però les traslladem a diferents punts del territori català segons l’època de l’any.

Ubicació

Terres de l'Ebre i Ponent

Tenim abellars a diferents comarques: Ribera d'Ebre, Baix Ebre, Terra Alta i també a les terres de ponent, al Segrià i a Les Garrigues.

 

Moltes d'aquestes zones de l'Ebre van ser qualificades per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera, per la representativitat dels seus ecosistemes mediterranis i pel model de conservació de la biodiversitat.

Ubicació

Priorat i Parc Natural del Montsant

També disposem d'abellars a la comarca del Priorat i en diversos indrets del Parc Natural de la Serra del Montsant.

 

Aquí trobem una flora autòctona molt rica i diversa, on les abelles recol·lecten mels i pol·len amb unes qualitats molt diferenciades pel seu gust i aroma que són extraordinaris.

Parc Natural de l'Alt Pirineu

Ubicació

A finals de primavera traslladem alguns dels nostres abellars cap al nord, a alta muntanya, concretament al Pallars Sobirà i al Parc Natural de l'Alt Pirineu.

 

Allà les abelles suporten molt millor la calor de l'estiu i gaudeixen de la riquesa i diversitat biològica característica d'aquest territori.

bottom of page