top of page
Vídeo procés producció

Procés de producció.

Vetllem per l’excel·lència en tot el nostre procés productiu: des del maneig de les abelles, fins a l’obtenció del producte final i el seu envasat.

Les nostres prioritats.

Benestar de les abelles i respecte per la natura i l’entorn.

Procés de producció totalment natural i artesanal.

Producció 100% pròpia que garanteix una traçabilitat de tots els productes.

Mels típiques i mels atípiques de producció limitada i collita única.

L'abellar
L’abellar.

 

Comencem pel principi. Saps com es produeix la mel?

 

L’abella de la mel, l’Apis Mel·lifera és l’encarregada de fabricar aquest ingredient tan preuat des de l’antiguitat.

 

Les abelles recullen el pol·len i el nèctar de les flors que, un cop feta la primera digestió, ho transformen en mel i la dipositen dins de les cel·les del rusc.

 

Nosaltres treballem amb dos tipus de ruscs, principalment de desenvolupament vertical. A mesura que la colònia d’abelles es va desenvolupant, és a dir, creix la població, anem afegint pisos per tal que les abelles es puguin moure lliurement i emmagatzemar més mel.

 

A finals de floració o bé quan els panals estan plens, extraiem aquests quadres de mel i els substituïm per altres panels buits. Aquests marcs i bresques ens els enduiem directament a l’obrador.

​Sabies que…

Les abelles es comuniquen a través del brunzit i d’una mena de dansa?

Curiositats sobre les abelles.

La vida en comunitat.
 

Abelles obreres. Són les encarregades de recol·lectar pol·len, pròpolis, aigua i també el nèctar amb el que després elaboren la mel. A més treballen pel bon funcionament de la vida comunitària al niu, fabriquen les bresques, netegen i defensen el rusc i en regulen la temperatura interior.

 

També són les encarregades de produir la gelea reial per nodrir les larves de la reina.

​Sabies que…

L’única diferència entre la reina i les obreres és la seva alimentació? La reina és alimentada amb gelea reial des de l’inici i tota la seva vida, i les obreres només uns dies. Això fa que la reina pugui viure fins a 5 anys i, en canvi, les obreres només viuen de 6 a 8 setmanes.

Abella reina. És d’una mida més gran que les obreres i la seva única missió és pondre ous per garantir la continuïtat de la colònia. Quan en un niu hi ha dues reines, la més vella emigra amb la meitat de les obreres i forma un nou rusc en un altre lloc.

 

 

Els abellots. Tenen una única funció, fecundar la reina. Després són eliminats per les abelles obreres.

Un cop les abelles han produït la mel, nosaltres som els encarregats de recollir-la i portar-la fins al nostre obrador, ubicat a Riba-Roja d’Ebre.

​Sabies que…

La comunitat d’abelles pot arribar a tenir 50.000 - 60.000 (o més) exemplars en un mateix rusc en èpoques de floració?

Obrador
Obrador.

 

Un cop arribem a l’obrador, la mel passa per uns procediments manuals molt curosos per tal de preservar al màxim les propietats de la mel i els seus derivats.

 

No utilitzem mètodes industrialitzats  de sobreescalfament o pasteurització, ni de microfiltratges que alteren les qualitats originals de la mel crua.

Procés d’extracció i envasat.​

1.

Descarreguem les alces a la sala d’extracció i anem traient els marcs brescats un a un.

Vol abella

2.

Desoperculem les bresques traient la capa de cera verge que utilitzen les abelles per segellar la mel.

Vol abella

3.

Vol abella

Extracció. Col·loquem les bresques desoperculades a l’extractor on mitjançant la força centrífuga (centrifugació) se n'extreu la mel.

4.

Trasvassem la mel de l'extractor a un bidó on es deixa reposar de 2 a 4 dies.

Vol abella

5.

Escumat. Passats aquests dies de repòs, les impureses queden a la part superior, i la mel, gràcies a la seva densitat, queda a la part inferior del bidó. Llavors retirem la capa d’impureses i la mel queda mig-depurada.​

Vol abella

6.

Filtrat. Trasvassem la mel d’aquest bidó a un dipòsit d’inox (madurador). Passem la mel per un colador d’inoxidable, per fer l’últim filtratge abans de l’envasat.

Vol abella

7.

Envasat. Mitjançant l’aixeta del dipòsit, envasem manualment les diferents varietats de mels* que produïm.

*No barregem, ni unifiquem o homogeneïtzem mels. És a dir, cada collita és única i té unes característiques diferenciades.

 

*Degut a la seva puresa i composició natural la nostra mel acabarà cristal·litzant (endurint-se). Això pot passar més o menys ràpid, depenent de diversos factors (temperatura d’ambient, tipologia i composició de la mel). En tot cas, heu de saber que el procés de cristal·lització de la mel és un fenomen natural. Si preferiu la mel en estat fluid, només heu de temperar-la al bany Maria, procurant que no sobrepassi la temperatura de 38º, així es mantindran totes les propietats originals de la mel.

bottom of page